Avel

Frieserstuteri

Vår avel och våra avelsmål

Vår målsättning är att ha två till tre bra ston i avel och att få två till tre föl om året. 


Vad är då ett bra sto? Det beror förstås på vem man frågar, men för mej är det i första hand en häst som jag kan glädjas åt varje dag. Hon ska vara snäll, frisk och vacker, lätt att arbeta med och vilja samarbeta och göra sitt bästa. Förutom det måste en avelshäst ha bra stam, framförallt en mycket bra moderlinje, och ha visats med bra resultat på premiering.

Den perfekta hästen finns förmodligen inte och även inom rasstandarden finns det hästar av olika typ. Förutom ett riktigt bra temperament och bra bruksegenskaper tycker jag att bra gångarter, korrekta ben och en vacker, stark och "friesisk" överlinje är viktigt. Sen gör det förstås inget om dom har snälla ögon och massor av man och svans, det hör liksom  till en frieser.

När man pratar om "full stam" på en frieserhäst menar man att det i moderlinjen (mor, mormor, mormorsmor osv.) endast finns ston som är ster eller bättre. Ännu bättre är om det även står pref. vilket är viktigt ur avelssynpunkt. När jag letat ston har ännu viktigare varit att stammen är prestationsinriktad, hästen ska ju användas och inte bara vara vacker. Prest (prestatie)talar om att hästen lämnat tävlande avkommor på hög nivå och sport efter namnet talar om att hästen själv tävlat på hög nivå. Se förklaringar längst under Frieser och Avel. 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

03.06 | 17:46
Planerade föl har mottagit 2
09.04 | 16:19
AVEL har mottagit 2
19.02 | 00:12
Frieser och Avel har mottagit 2
08.12 | 22:45
HEM har mottagit 4
Du gillar den här sidan