Frieseravel och Stalldesign

Frieserhästen och Avel

Varför Frieserhäst?

Det jag slogs av vid mitt första Friesermöte, var att en så pass stor och relativt grov häst kunde röra sej så lätt och spänstigt. Jag bestämde mej för att en sådan häst ville jag ha. Fortfarande, och med sju frieserhästar i hagen, blir jag imponerad när de sätter av i galopp.

Att det är en vacker häst kan ju alla se, men det som gör att man vill ha dom i sitt stall är ändå det fantastiska temperamentet. Snälla och vänliga men ändå med integritet, coola men med energi och arbetsvilja, stabila men ändå känsliga.

Som med alla raser är det individen som räknas. Genomsnittet av Frieser upplever jag som väldigt vänliga, stabila, sociala och arbetsvilliga hästar. Det finns förstås överkänsliga och tröga, lata och skärrade individer men nästan uteslutande beror nog det på fel behandling och uppfostran.

Vid val av häst måste man vara ärlig mot sig själv och fundera på vad man vill ha den till och vilken förmåga man själv har. Ett ämne för grand prix dressyr är förmodligen för känslig och snabb i reaktionen för att bli en bra familjehäst. Det är inte heller säkert att en äldre häst är lättare än en yngre att hantera. Allt beror på en kombination av grundtemperament och uppfostran/hantering. 

Min första Frieser, Gezina-Helena V, vars temperament fick mej att fortsätta med rasen. Emma i sadeln.

Frieserföreningen

Vi är medlemmar i den Holländska moderstamboken, KFPS, och följer deras avelsmål och regelverk. Vi är också medlemmar i Svenska Frieserhäst föreningen, SFHF, som är en dotterförening till KFPS. 

Det innebär att våra hästar är registrerade i moderstamboken och att vi enbart använder av KFPS godkända hingstar. Eftersom det inte finns någon sådan hingst i Sverige använder vi fryst eller färsk importsperma. 

Godkända hingstar

KFPS har bland värdens strängaste krav för att godkänna hingstar. Efter flera tuffa urvalsrundor där exteriör och gångarter samt även hingstens härstamning bedöms går några unga hingstar vidare till ett 70 dagars bruksprov. Där utbildas och testas de och poängsätts avseende gångarter, ridbarhet och körbarhet i både dressyrkörning och showkörning (alla hingstar måste alltså både visa prov på ridbarhet och körbarhet). De poängsätts även i stalluppförande och temperament. Några andra rasföreningar har liknande prov men det finns raser där hingstar blir godkända för avel enbart med kriteriet att de är veterinärt utan anmärkning!

Efter bruksproven publiceras träningsrapporter, där man förutom poängen kan läsa om hur hästen uppfört sej och utvecklats under provet och framför allt varför den blev godkänd eller inte.

De hingstar som klarar bruksprovet med godkända betyg får betäckningstillstånd för ett begränsat antal ston i ett begränsat antal år. När avkommorna blivit tillräckligt gamla görs ytterligare gallring. Då blir de hingstar som visat att de genom avkomman förbättrat rasen permanent godkända medan övriga "kasseras"

Hela detta förfarande är en mycket stor fördel för oss uppfödare. Vi vet att de godkända hingstarna är bra, sedan gäller det "bara" att välja den som passar vårt sto och förstås vårt avelsmål. Det är förstås samtidigt betydligt svårare att få en egen uppfödd hingst godkänd, men ibland måste de egna önskemålen stå tillbaka för rasens bästa.

I Sveige ser man ibland "avelsvärderade" hingstar eller hingstar med "språngsedel" bjudas ut till avel. Dessa är på inget sätt godkända av någon stambok. Det är inte "förbjudet" att använda dem, men lite av lotteri kan man tycka att det är. 

Hingsten Tjerk blir Preferent (motsvarar ungefär Elit) vid hingstvisningen i Leuwarden 2009. Ett exempel på lyckad avel. Tjerk är farfar till vår Zalsa.

Beart 411, far till min Zelma

Ordförklaring

Det finns en hel del ord som kan vara svåra att förstå. Här är en förklaring till några av dem. Undrar du över fler ord? Maila din fråga till mej så kanske jag kan lägga in en förklaring.


Vb, betyder fölbok. Här hamnar fölen när de registreras.

Fölen kan belönas med 1:, 2:a eller 3:e premie på premiering. Att inte få premie på föl är ovanligt men kan hända om de exempelvis är halta på visningen.

Vuxna ston (minst tre år) kan också belönas med 1:a, 2:a eller 3:e premie och är i de fallen av bra kvalitet. Dom kan också bli stambokförda utan premie och är då rastypiska men inte av tillräcklig kvalitet för att få premie. Om de inte uppfyller kraven på stambokföring får de stå kvar i fölboksregistret

Ster- Är en kvalitetsstämpel som tilldelas de ston, hingstar och valackar som håller tillräckligt hög kvalitet. Ster blir de hästar som får 1:a eller 2:premie på premiering och det motsvarar i stort sett "diplom" på svensk premiering.


Preferent (pref)- Tilldelas ston som fått minst fyra avkommor sterförklarade.

Prestatie (prest)- Tilldelas ston som fått minst fyra avkommor som presterat på hög nivå på tävling (dressyr eller körning).

Sport- tilldelas hästar som har egna meriter på tillräckligt hög nivå inom dressyr och/eller körning.

Senaste kommentarer

15.05 | 14:21

Hej. Jag letar efter en livskamrat och undrar om ni har någon häst till ...

23.01 | 00:45

Friser hästen är en vacker häst jag älska dom jag skulle jättegärna Vilja kö...