Avel

Frieserstuteri

Vår avel och våra avelsmål

Vår målsättning är att ha två till tre bra ston i avel och att få två till tre föl om året. 


Vad är då ett bra sto? Det beror förstås på vem man frågar, men för mej är det i första hand en häst som jag kan glädjas åt varje dag. Hon ska vara snäll, frisk och vacker, lätt att arbeta med och vilja samarbeta och göra sitt bästa. Förutom det måste en avelshäst ha bra stam, framförallt en mycket bra moderlinje, och ha visats med bra resultat på premiering.

Den perfekta hästen finns förmodligen inte och även inom rasstandarden finns det hästar av olika typ. Förutom ett riktigt bra temperament och bra bruksegenskaper tycker jag att bra gångarter, korrekta ben och en vacker, stark och överlinje är viktigt. Sen gör det förstås inget om dom har snälla ögon och massor av man och svans.

De olika raserna, Frieserhäst och Nordsvensk brukshäst, som jag har, har båda problem med att avelsbasen är liten. Det medför speciella problem när man väljer avelsston och vilken hingst man ska använda. Jag försöker alltid få en låg inavelskoefficient och dessutom, kanske ändå viktigare, ett lågt släktskap med övriga populationen i rasen.

När man pratar om "full stam" på en frieserhäst menar man att det i moderlinjen (mor, mormor, mormorsmor osv.) endast finns ston som är ster eller bättre. Ännu bättre är om det även står pref. vilket är viktigt ur avelssynpunkt. När jag letat ston har ännu viktigare varit att stammen är prestationsinriktad, hästen ska ju användas och inte bara vara vacker. Prest (prestatie)talar om att hästen lämnat tävlande avkommor på hög nivå och sport efter namnet talar om att hästen själv tävlat på hög nivå. Se förklaringar längst under Frieser och Avel.

När jag valde min första Nordsvensk, Wallarps Pix, var jag också noga med att moderlinjen skulle vara stark. Dessutom ville jag ha en häst med annan färg än svart och helst gulbrun!

Elin olanders 23.01.2018 00:45

Friser hästen är en vacker häst jag älska dom jag skulle jättegärna Vilja köpa en friserhäst jag tycker dom och deras färg med den långa svarta mannen

| Svar

Senaste kommentarer

15.05 | 14:21

Hej.
Jag letar efter en livskamrat och undrar om ni har någon häst till salu eller kan förmedla en kontakt?
Vi har en familjeägd gård i Östergötland.

23.01 | 00:45

Friser hästen är en vacker häst jag älska dom jag skulle jättegärna Vilja köpa en friserhäst jag tycker dom och deras färg med den långa svarta mannen